Lekkage schuin dak

 

Schuin dak controleren op daklekkage

De grootste taak van de dakinspectie is het controleren van al die dakpannen. Onthoud dat je niet zonder gevaar op een schuin dak kan staan, het kan bijvoorbeeld erg glad zijn. Zorg er voor dat je weet waar je moet staan en loop niet zomaar over de dakpannen. Misschien veroorzaak je nog wel meer lekkage!

Inspecteer eerst de lekkage binnen en stel jezelf een aantal vragen. Heeft het net geregend en is het erger? Kun je vochtplekken door het klimaat in huis uitsluiten? Het is belangrijk dat je de juiste informatie verzameld voordat je de ladder pakt.

  • Klim voorzichtig naar boven. Het is handig, en aan te raden, om iemand de ladder beneden te laten vasthouden.
  • Grote kans dat je de ladder tegen de dakgoot aan hebt gezet. Dat is ook gelijk het eerste controlepunt. Is de dakgoot lek of loopt het water niet lekker weg, dan zou dit de boosdoener kunnen zijn.
  • Bekijk alle dakpannen. De pannen moeten netjes op het dak liggen, er mogen geen kieren tussen zitten en er mag niks stuk zijn.
  • Zit er een dakkapel op het dak? Controleer dan of het daklood nog goed is. Daklood is dat stukje tussen het dakleer en de koepel. Vaak is dat boven op het dakleer is gelegd. Ziet je dakkapel er niet meer zo okselfris uit? Mijn adviesclub vertelt je in de chat graag wat je dan moet doen.
  • Doe hetzelfde voor het pijpje van de verwarming (dakdoorvoer). Ook hier kan het zijn dat het daklood niet helemaal goed meer aansluit
  • Schoorsteen op het dak? Dan bekijk je eerst de schoorsteenkap. Als regen rechtstreeks in de schoorsteen kan komen, is een lekkage in rap tempo een feit. Heb je al een wat oudere schoorsteen, dan is het mogelijk dat er water langs de bakstenen of het voegwerk naar binnen sijpelt.
  • Dakramen? Ook de gootjes moeten hier mooi vrij zijn. Check ook hier het dakleer.
  • Ga verder het dak op en check de nokvorst. Dit is het hoogste punt op het dak, het bolle gedeelte. Als deze pannen los liggen kunnen er kieren ontstaan.

Hulp nodig?

Bel 085 - 432 03 45

Keer terug naar: